Walstroom Drechtsteden ( Finalist Dutch Design Award)

Een familie van walstroomkasten...

 

De kasten voor de netbeheerder staan van de waterkant af/walstroom drechtsteden tafel ontwerpDoor aangescherpte milieueisen heeft de schipper in de Drechtsteden toegang tot walstroom en kan hij zijn generator sparen.

Dit resulteert voor de bewoners van de havengebieden in minder geluidsoverlast en schone lucht door vermindering van uitstoot CO2, NOx en fijnstof. In de regio Drechtsteden is de aanleg van de nieuwe generatie walstroomvoorzieningen in het kader van het regionale beleid voor luchtkwaliteit, gekoppeld aan de wens om de walstroomkasten dusdanig vorm te geven dat ze passen in een gevoelige (woon-) omgeving zoals op de kades van de historische binnenstad van Dordrecht. 

 

 

 

 

 

 

Foto: Jeroen Musch 

Ontwerp en realisatie in dienst van VHP stedenbouwkundigen+architecten +landscapearchitecten; ism Royal Haskoning

 

De walstroomkasten zijn robuust en sterk en beantwoorden aan het hollands haven gevoel/walstroom drechtsteden tafelmodel ontwerpWalstroom gaat gepaard met grote volumes aan inhoud. Om deze volumes als functionele kasten op historische en moderne kades te laten thuishoren is een ontwerptaal ontwikkeld op basis van de scheepvaart. Dit heeft geresulteerd in een familie van kastontwerpen met een sterk Hollands havengevoel, onderling direct herkenbaar, maar nooit prominent aanwezig. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Jeroen Musch 

Ontwerp en realisatie in dienst van VHP stedenbouwkundigen+architecten +landscapearchitecten; ism Royal Haskoning

 

De halve tafel is een mooi simpel ontwerp met een unieke uitstraling/ walstroom drechtsteden tafelmodel ontwerpOmdat de gebruikseisen verschillen per locatie zijn er vijf verschillende walstroomkasten ontwikkeld. De hele en halve tafel, de bank, het blok en de laadpaal en de transformatorkast bieden de schipper de benodigde functies ter plaatse.

De volumes zijn opgetild vanwege wisselende waterstanden, hierdoor zijn de “tafels” en “banken” ontstaan. Kabels hangen als een ornament af naar het schip.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Jeroen Musch 

Ontwerp en realisatie in dienst van VHP stedenbouwkundigen+architecten +landscapearchitecten; ism Royal Haskoning

 

De bank van de walstroomkasten staat op de nieuwe boulevrad in zwijndrecht/walstroom drechtsteden bank model ontwerpHet resultaat is een ontwerpfamilie op basis van één concept, uitgewerkt in diverse modellen. De keuze van de modellen per locatie is afhankelijk van de technische randvoorwaarden en de eigenheid van de buitenruimte.

De “hele tafel” en de “halve tafel” vormen de basis. Daarnaast is er een “laadpaal”, een transformatorstation en een in een bank geïntegreerde walstroomvoorziening.

 

De 35 walstroomkasten in de regio Drechtsteden staan in Alblasserdam, Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De laadpaal op de steiger is een klein model walstroomkast die gevoed wordt door een moederkast op de kade/walstroom drechtsteden laadpaal model ontwerpOp de steigers wordt gewerkt met kleine “laadpalen” die gevoed worden door een moederkast op de wal. Kaderanden, historisch en modern, vragen om een samenbindende scheepsbouw detaillering;  robuuste staalstructuren met opliggende deurpartijen en verdiept liggende zijwanden en scharnieren in het zicht. Het Europese walstroomlogo licht blauw op.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De trafobehuizing herbergt de werkruimtes van de netbeheerder en de walstroomkast voor de cruiseschepen/walstroom drechtsteden laadpaal model ontwerpIn de trafobehuizing zijn naast de werkruimtes voor de netbeheerder ook de walstroomaansluitingen voor de cruiseschepen aangebracht.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

walstroomlogo nu ook europees vastgelegd/walstroom drechtsteden ontwerpHet Europese walstroomlogo licht blauw op als de aansluiting is gemaakt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ite

Inloggen
© copyright 2011-2018 dirrydebruin-vormgeving-buitenruimte.nl